Bağlayıcı tarife bilgisi kim tarafından verilir?
Bağlayıcı tarife bilgisi (BTİ), yükümlüler tarafından ticarete konu malların sınıflandırılması ve tarife cetvelindeki yerinin tespiti için ticaret ve bölge müdürlüklerine yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması sonucunda düzenlenir.
GTIP kodunu kim verir?
Uluslararası düzeydeki Uyumlaştırılmış Sistem düzenlemeleri Dünya Gümrük Örgütü tarafından yapılır. Türkiye’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gümrük tarifelerinden sorumlu kurumdur.
Gümrük giriş tarife cetveli nedir?
Gümrük Tarife Cetvelinin tanımı ve amacı şu şekilde özetlenebilir: Dış ticarete konu olan malların, tabi oldukları gümrük vergileri ile ithalat ve ihracat yükümlülüklerini belirlemek amacıyla, nitelik ve özelliklerine göre sistematik olarak numaralandırılıp sınıflandırıldığı bir cetveldir.
Tarife sınıflandırması nedir?
Tarife sınıflandırması nedir? Tarife sınıflandırması, dış ticarete konu olan malların sistematik ve eşit bir şekilde sınıflandırılmasını sağlar. Bu, uluslararası ticarete dahil olan tüm kurumların, gümrük idarelerinin ve diğer aktörlerin tek ve ortak bir dil konuşmasını mümkün kılar.
Gümrük tarifelerini kim belirler?
Cevap: BTB, eşyanın gümrük tarife cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik ortamda başvurusu üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlıkça yetkilendirilen Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından verilen idari bir karardır.
Bağlayıcı tarife bilgisi nereden alınır?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Bağlayıcı Tarife Bilgilerine (BTB) Bakanlığın adresinde bulunan IV-BAĞLAYICI TARİFE BİLGİLERİ ikonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Gümrük tarife numarası nasıl alınır?
GTIP kodunu bulmak için öncelikle ürünün niteliğini ve türünü belirlemelisiniz. Daha sonra ürünün GTIP kodunu içeren tarife kitaplarına veya web sitelerine başvurmalısınız. Ülkelerin gümrük otoriteleri tarafından yayınlanan tarife kitapları, ürünleri sınıflandırmak için resmi kaynaklardır.
Bağlayıcı menşe bilgisi kaç yıl geçerlidir?
BMB, düzenlendiği tarihten itibaren üç yıl geçerlidir.
HS Code ile GTIP aynı mı?
HS Kodu; “Harmonize Sistem” anlamına gelir. Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilen HS kodları, gümrük makamları tarafından vergiler ve harçlar hakkında istatistiksel bilgi toplamak için dünya çapında kullanılır. GTIP ve HS Kodu aynı sistemlerdir. GTIP, İngilizce’de HS Kodu olarak da adlandırılır.
Gümrük tarife cetvelini kim onaylar?
Her yıl Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmakta ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır. Uygulanacak tarife oranları İthalat Rejimi Kararı’na Ek Karar’da yer almaktadır.
Gümrük tarife cetveli nasıl okunur?
İlk dört haneye Harmonize Sistem’de “malların tarife başlığı” denir. 6 haneli kodun son iki hanesi, eşyayı daha ayrıntılı olarak tanımlayan bir alt grubu belirtir. 6 haneli Harmonize Sistem koduna ayrıca malların “tarife alt başlığı” da denir.
Gümrük ücretini kim öder?
Gümrük vergisi, ürünün veya hizmetin ithal edildiği ülke tarafından alınır. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve bireyler gümrük vergisi ödemek zorundadır. Gümrük yasalarına göre ihracatta ödenecek vergi %20’den %30’a çıkarılmıştır.
GTIP açılımı nedir?
GTİP (veya gtip veya G.T. İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır.
Taric sistemi nedir?
3. TARIC nedir? Avrupa Birliği üye ülkelerine yapılan ihracatlara uygulanan vergi ve harç sistemidir.
Tarife tanımı nedir?
TARİFE; Uluslararası ticarete konu olacak malların cins, mahiyet ve kalitelerine göre sistematik olarak numaralandırılıp sınıflandırıldığı ve bu malların ithalinde alınması gereken gümrük vergileri oranlarını gösteren tablo olarak tanımlanabilir.
Bağlayıcı menşe bilgisi kaç yıl geçerlidir?
BMB, düzenlendiği tarihten itibaren üç yıl geçerlidir.
Gümrük tarife numarası nasıl alınır?
GTIP kodunu bulmak için öncelikle ürünün niteliğini ve türünü belirlemelisiniz. Daha sonra ürünün GTIP kodunu içeren tarife kitaplarına veya web sitelerine başvurmalısınız. Ülkelerin gümrük otoriteleri tarafından verilen tarife kitapları, ürünleri sınıflandırmak için resmi kaynaklardır.
Bağlı tarife oranı nedir?
3-Gümrük indirimi yoluyla konsolidasyon DTÖ üyesi ülkelerin konsolide DTÖ imtiyaz cetveline dahil ettikleri gümrük oranlarına “bağlı tarifeler” denir; bu oranlar ithalata uygulanabilecek azami vergi oranını temsil eder.
HS Code ile GTIP aynı mı?
HS Kodu; “Harmonize Sistem” anlamına gelir. Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilen HS kodları, gümrük makamları tarafından vergiler ve harçlar hakkında istatistiksel bilgi toplamak için dünya çapında kullanılır. GTIP ve HS Kodu aynı sistemlerdir. GTIP, İngilizce’de HS Kodu olarak da adlandırılır.