Ücretsiz izin hangi şartlarda kullanılır?
Bu izin genellikle çalışanın kişisel nedenlerle (örneğin eğitim, sağlık sorunları, seyahat) işten izin alması gerektiğinde kullanılır. Ücretsiz izin sırasında çalışanın işveren için çalışması gerekmez ve bu nedenle işveren çalışana herhangi bir ücret ödemez.
Aylıksız izin kimlere verilir?
Beş yıl hizmeti tamamlayan memurlar, 657 sayılı Kanunun 108/E maddesi uyarınca en fazla iki defa olmak üzere toplam bir yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izin kullanılması; İlgili personel, ücretsiz izin talebini bağlı bulunduğu birime iletir.
Ücretsiz izne ayrılmak için ne yapmalıyım?
İş Kanunu’nun 22. maddesine göre; “İşveren, ücretsiz izin teklifini, hukuki sonuçlarını da açıklayarak işçiye yazılı olarak sunmak ve işçinin de bu ücretsiz izin teklifini 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmesi zorunludur.” İşçinin bu ücretsiz izin teklifini kabul etme zorunluluğu yoktur.
İşçi istediği zaman ücretsiz izin alabilir mi?
A. 4857 sayılı İş Kanunumuzda ücretsiz izinle ilgili bir düzenleme bulunmamakla birlikte, çalışanın işverenden yazılı olarak ve kendi rızasıyla ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak, işverenin çalışanın talebini kabul etmesi halinde ücretsiz izin talebinde bulunulabilir.
Ücretsiz izne çıkarma nasıl olur?
Ücretsiz izin, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla veya çalışanın yasal haklarına uygun olarak verilebilir. İşveren, çalışana tek taraflı olarak ücretsiz izin veremez. İşveren, çalışanı kendi isteği dışında ücretsiz izne gönderirse, bu iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir.
Ücretsiz izni kim onaylar?
ÜCRETSİZ İZİN: Kanunda gösterilen sebeplerle görevlerinden ayrılan ve bu süre içinde maaş ve diğer haklarını alamayan memurların aldıkları izin türüdür. İzin, memurun talebi ve bağlı bulunduğu kurum amirinin onayı ile veya takdiri hâllerde amirin onayı ile kullanılır.
Aylıksız izinde sigorta yatar mı?
3- 5510 sayılı Kanunun 45 inci maddesi gereğince Personel Kanunlarına göre aylıksız izin kullanan kamu görevlilerinin GSS ikramiyeleri kurumlarınca ödenir.
1 yılda kaç gün mazeret izni alabilir?
Çalışanlara verilecek izin süreleri ise şu şekildedir: Bir yıldan beş yıla kadar çalışmış olanlara 14 günden az, beş yıldan on beş yıla kadar çalışmış olanlara 20 günden az, on beş yıl ve daha fazla çalışmış olanlara ise 26 günden az izin verilemez.
Özel sektörde ücretsiz izin hakkı ne kadar?
Ücretsiz iznin şartları ve süresi 4857 sayılı İş Kanunu’nda korunmaktadır. İşveren, iş yükünün azalması nedeniyle işini korumak için çalışanı ücretsiz izne gönderebilir. İşveren, çalışanı bu ücretli izin hakkında yazılı olarak bilgilendirmelidir. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.
İşçi ücretsiz izindeyken işten çıkarılabilir mi?
İş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmişse bu haksız fesihtir. Çalışan yazılı olarak onay vermediği ve ücretsiz izin kanuna veya çalışan ile işveren arasındaki sözleşmeye dayanmadığı takdirde bu izin sözleşmenin haksız feshi anlamına gelir.
Ücretsiz izin idarenin takdirinde mi?
657 sayılı Kanunun 108. maddesinin (E) fıkrasında “Ücretsiz izin verilebilir.” denilmektedir. Bu nedenle idarenin takdir yetkisi bulunmaktadır.
Ücretsiz izni istediği zaman dönebilir mi?
Görevliler; **Belirli bir mazeret nedeniyle ücretsiz izin kullanmaları halinde, mazeret ortadan kalkmasa bile izin süresi dolmadan görevlerine dönmek isteyebilirler. **Belirli bir mazereti olmaksızın ücretsiz izin kullanmaları halinde, izin süresi dolmadan görevlerine dönmek isteyebilirler.
Ücretsiz izin sebepleri nelerdir?
Ücretsiz izin şartları nelerdir? Kişiler, yurtdışında eğitimlerine devam etme isteği, hamilelik, özel durumlar, ailevi nedenler veya hastalık gibi nedenlerle ücretsiz izin başvurusunda bulunabilirler.
1 ay ücretsiz izin alınır mı?
(E) Yıllık izin süresinden itibaren beş yıl hizmetini tamamlayan memura, talebi üzerine, hizmeti süresince en fazla iki defa olmak üzere toplam bir yıllık süre için ücretsiz izin verilebilir.
Ücretsiz izin hakkı nasıl kullanılır?
Ücretsiz izin talepleri işverenin yazılı onayı ile yapılmalıdır. İşveren çalışanı ücretsiz izne zorlarsa, çalışanın fesih için geçerli bir nedeni vardır. Ücretsiz izin sırasında taraflar birbirlerinden çalışılmayan gün için ödeme yapmalarını isteyemezler. Ücretsiz izin alan çalışana o günler için SSI primi ödenmez.
Doğum sonrası 6 ay ücretsiz izni ne zaman verilir?
Durum 4587 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde özetle şöyledir: “Çalışanın talebi üzerine, 16 haftalık sürenin veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık sürenin bitiminden itibaren altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında dikkate alınmaz.”26.07.2024
Özel sektörde ücretli izin hakkı kaç gün?
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışanları için on dört günden, beş yıldan fazla, onbeş yıldan az çalışanları için yirmi günden, en az onbeş yıl (dahil) çalışanları için yirmi altı günden az olamaz. (Ek cümle: -6552/5 md.)
Kimler ücretli izin alabilir?
“İşyerinde çalışmaya başladığı günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan çalışanlara yıllık ücretli izin verilir.” En az bir yıl hizmeti bulunan çalışanlara ücretli izin hakkı verildiği belirtilmektedir.
İşveren işçiyi ücretli izne çıkarabilir mi?
İşverenin, ücretli yıllık izne hak kazanan çalışanın, ilgili yılda ücretli iznini kullanmasını sağlama yükümlülüğü vardır. Bu nedenle, çalışanın ücretli yıllık izin hakkını kullanmak istememesi halinde, işveren, işletmeyi yönetme hakkı çerçevesinde, çalışanı kendi inisiyatifi ile ücretli yıllık izne çıkarabilir.